Kadın

10/22/2019
Pelvik taban nedir? Görevleri nelerdir?

Adını sıklıkla duymakla beraber esasında tam olarak  nerede olduğunu, ne işe yaradığını bilmediğimiz pelvik tabanımıza bir göz atalım.

Pelvik taban; Kalça kemikleri ve arkada kuyruk sokumu arasındaki bölgenin altında yer alır.

Mesane, rahim, vajina ve anüsün çalışmasına yardımcı olan kas, sinir, bağ dokularından oluşur.

Yapılan araştırmalar, vajinal doğumların yüzde 13-36'sında pelvik taban kaslarından birinde ani yırtılmalar olduğunu gösteriyor. Biz bunun farkına varmasak da sebep olduğu sıkıntıyla sıklıkla yüzleşiriz: rahmin dışarı sarkması.

Pelvik taban rahatsızlıklarına en çok sebep olan faktörler; vajinal doğum, yaşlılık, ve obezite.

 

KADINLAR İÇİN HALA BİR TABU

Birçok kadın pelvik taban zayıflığından kaynaklı zorlu doğumlar, kalitesiz bir cinsel hayat, idrar kaçırma veya rahim sarkması gibi sorunlar yaşıyor.

Pelvik tabanla ilgili sorunlar kadınların yaşam kalitesini çok etkilese de hayati tehlike oluşturmadığı için göz ardı edilebiliyor.

Brezilya Inspirat Fakültesi Pelvik Taban Bozuklukları Koordinatörü Pelvik Fizyoterapisti Dr. Maura Regina Seleme, her üç kadından birinin idrar kaçırma probleminden yakındığına işaret ederek, cinsel sorunlar ve kabızlığın da sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında yer aldığını bildiriyor. Hem kadın hem de erkeklerin bu konuda konuşmaktan çekindiklerini, utandıklarını ve üstünü kapatmayı tercih ettiklerini söyleyen Dr. Maura Regina Seleme, “Özellikle idrar kaçırma problemleri arttıkça aile içinde bununla nasıl başa çıkılacağı bilinmiyor. Aslında bu sorunla birlikte hayatı da kaçırıyorlar.” Diyor.

ABD'de kadınların yüzde 25'inde pelvik taban zayıflığından kaynaklı sorunlara rastlandığı, İngiltere'de ise yapılan bir araştırmaya katılan kadınların yüzde 42'sinde idrar kaçırma sorunu tespit edildiği bildirilmiş.

Türkiye’de ve dünyada hastalar idrar kaçırma problemlerini fark ettiklerinde çözümün sadece cerrahi operasyonlarda olduğunu zannediyor. Ancak ilk seçenek her zaman cerrahi operasyonlar değil. İzlenmesi gereken yol mutlaka uzman bir doktora ve fizyoterapiste başvurarak bilimsel tedaviler ve ona paralel egzersiz programlarıyla tedaviye devam etmektir.

Uzmanlar idrar kaçırma ve rahim sarkmasına karşı pelvik taban egzersizlerini sıklıkla öneriyor.

Pelvik taban, organların, kasların ve sinirlerin ortak çalışmasını sağlayan kompleks bir yapıya sahip. Ve en önemli özelliği pelvik tabanımız irademiz dahilinde kontrol edilebilir.

Pelvis kemiğinin iç kısmında kaldığı için dışarıdan göstermek mümkün olmasa da pelvik taban kasları kendi kendimize bile yapabileceğimiz bilinçli egzersizlerle güçlendirilebiliyor. Literatürde, egzersiz öğrenme sürecinin 1 hafta ile 6 ay arasında değişebildiği (ortalama 3 ay) olduğu bildiriliyor. Bu süreyi kısaltmak için bu amaçla üretilen egzersiz topları ve elektronik cihazlarda önemli bir destek sağlıyor. Özellikle elektronik pelvik taban egzersiz aletleri. Doğru kası doğru sürede çalıştırdığımıza emin olmamız için çok pratik bir seçenek.



Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın