Genel

1/29/2019
Aşırı Aktif Mesane Sendromu Tedavi Edilebilir

Aşırı aktif mesane sendromu tüm dünyada oldukça yaygın görülmektedir. Türkiye’de yaklaşık her 6-7 kişide görülebilen bu sendrom, ABD’de ise yaklaşık 33 milyon insanın mücadele ettiği bir rahatsızlıktır. Hastaların birçoğu bu rahatsızlığını gizlemekte, evlerine kapanmakta ve sosyal yaşamlarından uzaklaşmaktadırlar. Fakat doğru teşhis ve tedaviyle sağlığına kavuşan insanların sayısı da oldukça çoktur. Peki; aşırı aktif mesane sendromu nedir, neden olmaktadır, kimler risk altındadır ve tedavisi nedir? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım.

Aşırı Aktif Mesane Sendromu Nedir?

Aşırı aktif mesane sendromu ani bir dürtü ile idrar ihtiyacına sebep olan bir rahatsızlıktır. Dürtüyü durdurmak zordur ve aşırı aktif mesane istemsiz idrar kaybına neden olabilir (idrar tutamama).

Aşırı aktif mesane ne yazık ki insanların ‘’utanç verici’’ olarak tanımladıkları birtakım belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler

·      Aniden ortaya çıkan idrar dürtüsü

·      İdrarın kontrol edilememesi (idrar kaçırma)

·      Sık sık idrara çıkma

·      Geceleri idrar gelmesi ile uyanma

olarak sıralanabilir.

Kimler Risk Altında?

Aşırı aktif mesane sendromu için birkaç risk faktörü vardır: Yaşın artması, diyabet, genişlemiş prostat, idrar yolu enfeksiyonu, gebelik, doğum ve fazla kilo aşırı aktif mesane riskini artırabilmektedir.

Bazı zihinsel sağlık koşulları da aşırı aktif mesaneden muzdarip olma riskini artırabilmektedir. Alzheimer gibi bilişsel gerilemeden muzdarip veya felç geçirmiş insanlarda aşırı aktif mesane sendromu ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca bazı genetik faktörlerin, insanları aşırı aktif mesaneye ve idrar tutamamaya karşı daha duyarlı hale getirdiği de ortaya çıkarılmıştır. Yani genetik faktörler de önemlidir.

Bir Üroloğa Gitme Vaktiniz Geldi Mi?

Çoğu insan mesane ile ilgili yaşadığı problemler hakkında konuşmak istemez. Fakat belirtilerinizi doktorunuzla görüşmek, ihtiyacınız olan tanı ve tedaviyi almanın tek yoludur. Doktorların aşırı aktif mesane tanısı koymasının en yaygın yolu, tıbbi geçmişiniz ve semptomlarınız hakkında sorular sormalarıdır. Doktorunuz ayrıca test için sizden bir idrar örneği de isteyebilir. Bu idrar örneği glikoz, kan ve bakteri varlığı açısından test edilecektir.

Bir üroloğa gitmeden önce mesanenizin günlüğünü tutmanız, teşhis ve tedaviniz açısından çok faydalıdır. Bu günlüğe ne kadar ve ne sıklıkla sıvı tükettiğinizi, idrar yapma sıklığınız ile idrar yapma ihtiyacınız arasındaki süreyi kaydetmelisiniz. Doktorunuz ayrıca prostat veya pelvik bölgeniz üzerinden bir fiziksel muayene de yapacaktır. Ayrıca öksürük stres testi veya nörolojik muayene de yapabilir. İdrar yapma alışkanlıklarınız, yaşamınızı ve uykunuzu etkiliyorsa bir ürologdan tanı ve tedavi almak en doğru yoldur.

Diğer Tedavi Seçenekleri

Aşırı aktif mesanenin nedenine bağlı olarak doktorunuz size bir tedavi şekli önerebilir. İlaç tedavisi dışında, mesane kaslarını kısmen felç etmek için mesaneye botoks enjekte edebilir. Çalışmalar, botoksun şiddetli dürtü inkontinansını azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Enjeksiyonlar beş aya kadar sürebilir ve sürekli bir etki için tekrarlanması gerekir.

Diğer bir tedavi seçeneğinde ise mesaneye gönderilen sinir uyarılarını, mesane sinirlerine yakın yerleştirilen ince bir tel ile düzenleyerek mesanenize sinyal gönderir. Bu da bir tedavi yöntemidir.

Aşırı aktif mesane semptomlarınızın diğer tedavilere iyi yanıt vermemesi durumunda cerrahi müdahele son çaredir. Cerrah, mesanenin bir parçasını değiştirmek için bağırsak parçalarını kullanarak mesane kapasitesini arttırmak için kullanabilir.

Fakat gözünüz korkmasın, çoğu aşırı aktif mesane sendromu vakası sadece ilaç tedavisiyle tedavi edilebilmektedir.



Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın