Yaşam

4/4/2018
Klimalar tehlike saçıyor: Lejyoner hastalığı

Sıcakların artması doğal olarak yaşadığımız ortamlarda bizleri klima kullanmaya daha fazla itiyor. Kullandığımız klimaların bakımları düzgün yapılmamış ise bize yarardan çok zararı olabilir bunu hiç aklımızdan çıkarmamalıyız.Klima hastalığı olarak adlandırılan Lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 yılında gözlemlenmiştir. Legionelle Pneumophilia isimli bakterinin vücudumuza bulaşmasıyla başlayan hastalık, bir tür zatürredir.

Legionelle Pneumophilia bakterisi klimanın filtresinde uygun olan ısı ve nem ortamında çoğalır. Klimanın çalıştırılması ile yaşadığımız ortamın havasına yayılır. Kalabalık ortamları seven bakteri otellerde ve alışveriş merkezlerinde daha tehlikeli yayılma şansını yakalamaktadır. Lejyoner hastalığı kişiden kişiye bulaştığını söylemek zordur . Daha çok , solunum cihazı kullanımı veya havalandırma sistemlerinin bulunduğu yerlerden, akciğerlere bulaşmaktadır.

Lejyoner hastalığı özellikle vücud direnci düşük kişilere daha çabuk bulaşmaktadır. Yine yoğun klima kullanılan ortam da çalışan sağlık personeli, havalandırma uzmanları, kapalı ve havasız ortamlarda çalışan kişilerde görülme sıklığı yüksektir.

Lejyoner hastalığını basit bir grip olarak ele almamalı , mutlaka bir sağlık kurumuna başvurup gerekli tetkikleri yaptırmalıyız



Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın