Kadın

9/20/2018
Terleme, Sıkıntı Hissi, Kilo Alma, Sinirlilik Menopozda Bunlar Kaderiniz Değil!

Menopoz doğal bir süreçtir ve tedavisi de bu doğal süreç sonunda ortaya çıkan belirtileri önlemeye yöneliktir. Bir kadının adet görmediği süre üst üste on iki ay olmuş ise menopoza girmiş olarak kabul edilir. Geciken, düzeni bozulan adetler nedeniyle doktora başvurulduğunda yumurtalıkların durumu ile ilgili yapılan testler, kadının ne kadar daha menopozdan uzakta tutacağı hakkında bilgi verebilir. Beyinden salgılanan bazı hormonlar ve yumurtalığın buna cevabı test edilerek menopoz süreci hakkında bilgi edinilebilir. Ayrıca tiroidin az çalışması da menopoza benzer şikâyetlere yol açtığı için, kanda bu hormon seviyeleri de araştırılmalıdır.

Menopoz döneminde, hormonların eksikliğinde yaşanan sıkıntıların ötesinde, vücutta gözle görünmeyen, sinsi değişimler de olmaktadır. Özellikle kemik dokusu ve kalp - damar sistemi bu süreçten olumsuz etkilenmektedir. 

Rahat bir Menopoz Dönemi İçin Dikkat Etmeniz Gereken Önemli Noktalar:

  • Herhangi bir ilaçla tedaviye başlanmadan önce yaşam stili ve alışkanlıkların doktorla birlikte gözden geçirilmesi gerekir.
  • Sigarayı bırakarak kalp damar hastalığı, kanser, inme ve birçok hastalık riskinin büyük ölçüde azalacağı unutulmamalıdır.
  • Yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimini azaltmalı, meyve-sebze ağırlıklı dengeli bir beslenme programı uygulamalısınız
  • Düzenli egzersiz yapmak efor kapasitesini geliştireceği gibi sıcak basmaları üzerinde de olumlu etkiye yol açacak, kemik erimesini azaltacaktır.
  • Alkol kullanımı, şişmanlık ve hareketsiz yaşam kadın sağlığını olumsuz etkilemektedir.
  • Menopoz tedavisinin meme kanseri üzerindeki olumsuz etkileri tıp dünyasında en çok tartışılan konulardandır. Tedavi seçenekleri değerlendirilirken bireysel risk faktörleri çok dikkatli değerlendirilmeli ve ön araştırmalar tam yapılmalıdır.
  • Kalp hastalıkları açısından hormon tedavileri maalesef riski azaltmamaktadır.
  • Menopoz sonrası yıllık kontroller, yıllık mamografi, jinekolojik muayene ve tetkiklerinin doktora danışılarak planlanması gerekir.
  • Sıcak basmaları, baharatlı yiyecekler, ortam sıcaklığı, sıcak içecekler ile tetiklenebilir.
  • Menopoz sonrasında günlük kalsiyum ihtiyacınızın arttığını göz önüne alarak diyetle eksik kalan kalsiyum ve D vitamini için doktorunuzun önerisi ile takviye almanız gerekebilir. Düzenli egzersiz ve günlük 1500–1700 mg kalsiyum alımı menopoz sonrasındaki süreçte kemik yoğunluğunu artırmaktadır.
  • Her yıl rutin jinekolojik kontrolleriniz yapılmalıdır. Hormon tedavileri dışında da alternatif tedaviler vardır. Mesela antidepresanlar bu süreci atlatmakta faydalı olabilir. Vajinanın menopoz öncesi mevcut elastikiyetinin korunması ve menopoz sonrası artan vajinal, üriner enfeksiyonların ve idrar kaçırma şikâyetinin engellenmesi için uygulanabilen lokal hormonlar vardır. Bunların vajinal tablet, krem ve fitil formları bulunmaktadır.
  • Doğal menopozda östrojen-progesteron tedavisi ciddi ateş basması gece terlemesi şikâyeti olan kadınlarda çok etkili sonuçlar vermektedir. Cerrahi menopozdaki kadınlarda (rahimin çıkartıldığı) tek başına östrojen tedavisi yetmektedir. Tek başına östrojen tedavisinde meme kanseri riski azalmakta, kalp ve damar hastalığı riski değişmemektedir. Halen tüm menopozdaki kadınlarda ateş basması, gece terlemesi gibi yakınmaların en etkili tedavisi hormon (östrojen) tedavisidir. Tedavi, doktorunuz tarafından size uygun, en düşük dozda ve kısa süreli olarak planlanmalıdır.
  • Menopozal şikâyetlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak için bitkisel östrojenlerin (fitoöstrojenler) diyetle ya da ilaç olarak kullanılması, hormon tedavisi almak istemeyen kadınlar için bir çözüm olarak görülse de bu ilaçların güvenilirlik, yeterli dozaj ve formülasyonu henüz netleşmemiştir. Bu ilaçların kullanılması ile ilgili kararları doktorunuza danışmadan almamanız uygun olacaktır.


Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın