Beslenme

10/18/2018
İnositol: Özellikle üreme çağındaki kadınlarda önemli bir takviye

Vitamin B8 olarak da adlandırılan İnositol, vücudun sağlıklı kalmak adına küçük miktarlarda gereksinim duyduğu B kompleks vitaminidir. Ancak vücutta, bağırsak bakterileri tarafından glukozdan sentezlendiğinden, resmi anlamda vitamin olarak kabul edilmez.  En doğal ve yaygın formu miyo-inositol’dur. İnositol, tüm beden dokularında mevcuttur, en yoğun olarak bulunduğu konsantre hali de beyin, kalp ve gözün lens tabakasıdır.

İnositol, zihin de dahil olmak üzere, vücuttan gelen emirlerin devamlılığını sağlamakta önemli bir rol oynar. Birçok araştırma, beyindeki düşük inositol düzeyinin depresyon, anksiyete ya da panik atak rahatsızlıklarını tetiklediğini göstermiştir. Depresyon yaşayan hastalar üzerinde yapılan çalışmalar, inositolün yan etki taşımayan antidepresan olarak kullanılabileceğini göstermiştir.

Ayrıca, inositolün üreme çağındaki kadınlarda yumurta kalitesi üzerine pozitif etkiler gösterdiği bilinmektedir. Özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyen bir endokrin bozukluk olan polikistik over sendromunda inositol alımının yumurta kalitesini iyileştirdiği, gebelik oranında artış sağladığı ve menstrüel siklusu düzenlediği saptanmıştır. Buna ek olarak, inositolün gebelerde gestasyonel diyabet insidansını azalttığı ve kan parametrelerinde de iyileşme sağladığı bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmalarda inositolün ovülasyon kalitesi, polikistik over sendromu ve gebelik üzerinde olumlu etkileri bulunduğu gözlenmiştir.

Polikistik over sendromu, kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve kilo problemleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu hastalık, kısırlığa kadar gidebilecek ciddi tablolar ve ileriki yıllarda oluşabilecek sağlık problemleri açısından düzenli kontrol altında tutulmalıdır. PKOS’lu kadınlarda, miyo-inositol ve folik asit içeren tabletler fayda sağlamaktadır.

İnositol ve Folik Asitin Faydaları

İnositol ve folik asidin birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi DNA sentezi ve hücre bölünmesi gibi konularda da önemli bir yere sahiptir. Vücudun kan ihtiyacını da karşıladığı için yeni hücre oluşumuna yardımcı olur.

  • Erken doğumu önlemede faydalı olduğu kadar fetal gelişim için de önemlidir.
  • Vücuttaki homosistein maddesinin azalmasına yardımcı olarak kalp krizi riskini azaltır. Felç gibi rahatsızlıkların önlenmesinde de etkili olduğu bilinir.
  • İyi kolesterolü yükseltir ve kötü kolesterolün düşmesini sağlar.
  • Alzheimer hastalığının önlenmesinde faydalıdır.
  • Kandaki trigliserid oranının yüksek olmasını sağlar.
  • Üreme sorunlarının oluşmasına engel olur.
  • Ruh halinin iyi olmasını sağlar ve depresyon gibi psikolojik sorunların oluşmasına engel olur.
  • Beyaz kan hücrelerinin sağlığını korur ve kırmızı kan hücrelerinin de gelişmesine yardım eder.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sisteminin düzgün işlemesini sağlar ve sindirim sisteminde oluşabilecek rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır

İnositol bakımından özellikle zengin olan sebze ve meyveler arasında; lahana, bakliyat, fasulye, tohumlar, kuruyemiş, kavun, muz, kuru üzüm, narenciye, buğday, tahıl, yulaf gevreği, buğday kepeği, esmer pirinç, bira mayası ve rafine edilmemiş pekmez sayılabilir. Hayvanlarda inositol, fosfolipitler içinde yer alır. Fosfolipitler, öncelikle beyinde ve bedenin diğer bölümlerinde bulunur. Bu yüzden hayvanın beyni, kalbi ve karaciğeri inositol bakımından zengindir.

Çalışmalar, kahve tiryakilerinin inositol eksikliği yaşayabileceklerini göstermiştir. Kahvenin en önemli bileşiği kafeindir. Belirtildiğine göre, kafein vücuttaki inositol düzeyini düşürmektedir.



Yorum yapabilmek için Üye Olun veya Üye Girişi Yapın